umberilma.ee

Froala

15. etapp, Salvador - Cabo Frio, 19- 23.12.2021

Monday 10 January 2022 12:46

19. detsembril õnnestus mell lõpuks ometi taas üks kala kätte saada - väike küll aga ikkagi tuun! Õhtusöögiks oli siis loomulikult pasta tuunikalaga:)

20. detsembril kukkus tuul 5m/s-le ja, et pisutki mootorit säästa, tegelesime usinasti purjetamisega. See tähendab, et panime taganttuules groodi ja kenu poomiga "liblikasse" ehk ühe ühtepidi kolmnurka ja teise teistpidi. Piisavalt suur purjepind andis kiiruseks 5 kn ja hoovus andis veel ühe knotsi juurde. Nii saime edasi kuni hilisõhtuni, mil tuul täiesti ära vaibus ja olime sunnitud taas mootorit kasutama, et Tom ikka "jõuluks koju" saaks.

Veepeal toimusid kummalised asjad - meist paari miili kaugusel näitas AIS kahte ca 10 meetrist alust aga hoolimata päikselisest ilmast ja madalast lainest ei näinud me veepeal midagi. Mis veel kummalisen - äkki hakkasid need nähtamatud alused meiega raadio teel rääkima. Ehkki portugali keeles, võis siiski aru saada, et nad muretsevad meie liigse läheduse pärast. Muutsime kurssi ja saime vastuseks tuttava "obrigado" st portugali keeles "tänan". Sama asi kordus ca 7 miili pärast juba järgmiste "nähtamatutega". Küll me nuputasime, mis värk sellega on. Parimaks versiooniks jäid allveelaevad ... alternatiivseks mingi poi või teadusjaam ehkki 10 m pikkust on poi kohta pisut palju ja teadusinfot koguvaid jaamasid ei peaks ju nii lähestikku nii palju olema...

Kanal 16 kasutus on siin arusaamatu. Mingi kohalik vana unustas ennast sinna vähemalt 10 minutiks oma kurba elulugu jutustama, aegajalt kiruvad kalameestest sõbrad oma naisi taga ja vahetavad külauudiseid jne. Euroopa rannikul harjumuspäraseks saanud kaldajaamade regulaarseid teadaandeid (ei ilma ega ohutuse) Brasiilias pole, mitte mingis keeles.

Prrr, kui külm - 21. detsembri honmikul vaatas termomeetrilt vastu 26 kraadi. Särk tuleb selga panna! Üle pika aja on temperatuur nii madal. Oleme 30+ iga siin ikka juba väga ära harjunud.


Terve päeva väikeste vahedega sajab. Näki Nali kogub meile nii palju vett, et kõik joogivee kanistrid on täis. Isegi mees on rahul.

Päeval on tuult purjetamiseks, vastu ööd jälle motoriseerime. Ilm on heitlik ja tuuleprognoos on väga muutlik - hea kui ükski päev paika peab. Mees on harjunud, et teda poole une pealt üles aetakse ja silda palutalse, et otsustada, mida kardinaalselt muutunud oludes ette võtta. Haarab aga kiiresti naise seeliku ümber ja lehvib sellega tekil ringi nagu vetevana:)


22. detsembril sõidame mööda Victoria linnast, mille ees on väga suur ankruala . Mees loendab siin kokku 80 laeva. Täitsa põnev on nende vahelt läbi sõita.


Linde pole nende päevade jooksul näinud, lendkalad on ka kadunud. Tuuleprognoos valmistas meile pettumuse - kui sõidu algul näitas, et Rio all on tugevad taganttuuled, siis nüüd näitab prognoos samas kohas tugevat vastutuult.

22. detsembri saime siiski korralikus pärituules sõita - tippkiiruseks tuli 11,4 kn. Hoovus on siin kalda lähedal pöörane - 2,3 kuni 2,7 knotsi, õnneks toetav mitte vastu. Eks see mängib ka meie tempos oma rolli.

23. detsembril hakkab vaikselt süvenema mure Tomi õigeagse kohalejõudmise pärast, sest tuul on 8-10 m/s vastu, hoovus on ka 1kn vastu. Liigume mootoriga edasi vaevaliselt ca 3kn. Naine otsustas oma vahikorra ajal paadi tihttuulde pöörata ja purje üles tömmata. Saime kiiruseks 5kn ehkki kurss on 30 kraadi rohkem maa poole, kui vaja. Kui olime kalda äärde jõudnud, võttis mees juhtimise üle ja otsustas, et paneme Tomi maha mitte Rios, nagu esialgselt planeeritud, vaid Cabo Frios, mis on ca 100 km enne Riot. Cabo Friosse jõuaksime 24.detsembri hommikul, mis jätaks Tomile aega ööpäeva lennukile jõuda.


Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala

Froala